feb’s fotoblog

Mijn foto’s en de verhalen erachter

Book of Fame

with 4 comments

Al heel lang twijfel ik erover om dit onderwerp eens in het daglicht te stellen op mijn blogje, maar ik voel mezelf toch een beetje verplicht om reclame te maken. Voor degenen die me een beetje kennen weten dat ik heel regelmatig vertoef op Belgiumdigital en dat ik me er ook actief probeer in te zetten.

Zo is er op BD al jaren de Hall of Fame, een verzameling van foto’s die in het oog springen, vanuit verschillende specialisaties (portret, macro, natuur en landschappen, abstract…). Echt pareltjes van foto’s zitten ertussen, en vorig jaar is er vanuit de RvB (Raad van Bestuur) van BD een werkgroep in het leven geroepen om te bekijken of het mogelijk was om deze foto’s in een boekvorm uitgegeven te krijgen.

Ik kende geen fluit van uitgeven, lay-out, enz… maar ik wou me er toch insmijten omdat dit me een heel fijn project leek, dat ook wel nood had aan mensen die er volop tegenaan wilden gaan om die droom van een BoF (Book of Fame) ook effectief mogelijk te maken.

Iedereen binnen onze werkgroep had zijn eigen sterke kanten, en de uitwerking van het BoF was een (h)echt teamgebeuren. Niemand van ons had enigzins ervaring – maar door onze gezellige meetings, en door het feit dat ieder vanuit zijn eigen invalshoek de zaken bekeek denk ik, hebben we voor onze eerste release niet al te veel fouten gemaakt (we hebben er gemaakt hoor – nobody is perfect).

Eén ding wat van in het begin prioritair was – was om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het boek onberispelijk zou zijn. We hebben daarvoor gewikt en gewogen: hoeveel gram moet het papier zijn, harde/zachte kaft, enz… En we hebben ervoor geopteerd om onmiddellijk voor het beste te gaan zonder hierbij het financiele aspect uit het oog te verliezen (het moet betaalbaar blijven natuurlijk).

Buiten heel het boekvormgevingsgebeuren, moest er uiteraard ook nagedacht worden over goedkeuringen over publicaties van foto’s enz… een mastodontenwerkje als je bedenkt dat er ongeveer 52 x 8/10 foto’s in 1 jaar Hall of Fame zitten. Iedereen moest gecontacteerd worden, opvolging ervan was nodig, release forms dienden getekend te worden en verzameld… een hele hoop werk dus, nog niet te vergeten het verzamelen van alle foto’s in hoge resolutie, deze te verwerken voor druk enz… Maar door strikte planning en het van in het begin invoeren van deadlines zijn we er wonderwel in geslaagd om ook dit eveneens voor elkaar te krijgen zodat het BoF kon verkregen worden begin december.

Op de dag dat we het eerste pallet boeken mochten afhalen, heb ik direct verlof genomen, ik wou onze creatie onmiddellijk zien – een proces van 5 maanden werd werkelijkheid. En om eerlijk te zijn (en ik ben van nature uit bescheiden) overtrof de werkelijkheid onze verbeelding.

Nu nog blader ik regelmatig door het Book of Fame en krijg ik veel variatie te zien, maar krijg ik ook heel veel ideëen en probeer je ook meer te analyseren in functie van de informatie die wordt meegegeven. Het is dus een heel mooi boek geworden, enne voor degenen die het nog niet moesten gezien hebben 😉 – ge moogt altijd eens langskomen, ik heb nog een hoopje liggen 🙂

Hier een paar impressies:

De eerste maal doorbladeren…

Veel dozen 🙂 en voor de oplettenden op de linkse pagina een fotoke van Tom Museeuw (ofte Fotofolio).

Het drukproces:

Written by fbaert

14/02/2008 bij 22:42

Geplaatst in Me

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb het nog niet in handen gehad , maar kan me de kwaliteit wel inbeelden. Ik bezoek af en toe de site en sta altijd paf van het zéér hoog niveau. Als het boek dan met zoveel passie werd gemaakt moet het wel een erg hoogstaande uitgave zijn. Zowel op gebied van foto’s als layout en afdrukkwaliteit.
  Gefeleciteerd, jullie mogen er terecht fier op zijn!

 2. Het is inderdaad een heel mooi boek geworden en ik ben één van de gelukkigen die er een foto heeft in staan. Ik kijk alvast uit naar de versie 2008. Je hebt samen met de werkgroep heel mooi werk verricht. Nogmaals mijn dank hiervoor Feb, je mag terecht trots zijn op dit product.

  Xray

  16/02/2008 at 14:32

 3. Bedankt Xray – we zijn zeker trots op het product – waar ik nog even wil benadrukken dat het een (h)echt team effort was/is !

  Binnenkort starten we de voorbereiding voor BoF 2008 🙂

  fbaert

  16/02/2008 at 17:45

 4. Frederik, proficiat aan het hele team van BD om dit klaar te spelen. Ik heb het boek al eens mogen doorbladeren en kan beamen dat de kwaliteit echt top is! Ik heb het boek zelf niet gekocht, omdat ik 1/ een verhaal mis (een boek als Belgivum bijvoorbeeld spreekt me meer aan, snap je?), en 2/ omdat er geen foto van mezelf in staat want ik zat nog nooit in den HoF 🙂

  Serge

  17/02/2008 at 19:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: