feb’s fotoblog

Mijn foto’s en de verhalen erachter

Flash materiaal

with 7 comments

Naar aanleiding van vorige posting heb ik beloofd aan Tim om even aan te geven welk flash materiaal ik heb gekocht de laatste tijd.

Even de woorden van Tim overnemen: “Ik zoek eerder een flitser die ik volledig handmatig kan gebruiken, en die ook in contact met de camera is…”

Wel, mijn flitsertjes, een Nikon SB-600 en een Nikon SB-26, die by the way, volledig manueel instelbaar zijn (who needs the Creative Lighting System van Nikon 😉 ), maar even serieus nu, deze flitsers zijn dus volledig manueel instelbaar van 1/1 – full power tot 1/64 als ik me niet vergis – en indien wel dan is het zeker 1/32.

Voor het contact met je camera kan je met van die pc sync cords werken, maar dan zit je altijd met die draden – ook vreselijk ambetant. Dit probleem heb ik opgelost met een Cactus wireless trigger (trouwens op aanraden van Tom, die ik het eens had zien gebruiken).

Tot op vandaag ben ik heel tevreden van deze oplossing voor het flitsen, Over de flitsparaplu en het daarbijhorende materiaal heb ik al eens gepost.

Nu het allerbelangrijkste wat kost dit grapje:de SB-600 heb ik tweedehands gekocht al een tijdje geleden (heeft me nog een 200 euro gekost, maar ik denk dat dit wel iets goedkoper kan), de SB-26 heb ik nog zeer recentelijk gekocht voor een 75 euro. Op de tweedehandsmarkt vind je dit behoorlijk regelmatig terug en kan je toch nog voor een redelijke prijs een goede flitser kopen. De Cactus trigger heb ik onmiddellijk met 2 receivers gekocht (nu heb ik al een beetje spijt dat ik er niet onmiddellijk 3 of 4 heb gekocht) voor in totaal een 50 $ denk ik (tegenwoordig de moeite gezien de lage dollarkoers). Dus al bij al vallen de kosten om iets bij elkaar te rapen nog behoorlijk mee, toch als je er niet mee inzit om ook een en ander tweedehands te kopen.

Nog één tipje, de Cactus triggers werken enkel en alleen met flitsers in de manuele stand (het is maar dat ik eerst dacht dat mijn spullen niet werkten, en dat wil ik jullie besparen 😉 ).

Tot daar wat ik tot vandaag min of meer weet uit wat ik zelf heb meegemaakt, ik ben verre van specialist, maar wil wel mijn leerproces met jullie delen (allez voor degenen die er ook nog niet teveel van kennen).

Voor wat betreft het leren en meer info over hoe te werken met de flitsen: volgende mensen geven hier behoorlijk veel info over en delen hun ervaringen zonder problemen mee –  ik kan alleen maar zeggen, check heel regelmatig de volgende blogs (zij zijn de echte Strobist specialisten – de Belgische dan):

Advertenties

Written by fbaert

05/03/2008 bij 22:04

Geplaatst in Materiaal, Me, Strobist

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Frederik, een hele eer om opgenomen te worden in dit lijstje al kijk ik nog steeds op naar mensen als Bert en Tom die er meer ervaring mee hebben dan mezelf.

  Werken die Cactus triggers ook als je een flitser in een andere ruimte zet, dus als er bv. een muur tussen zit?

  Serge

  05/03/2008 at 23:34

 2. @Serge: ik heb het net even geprobeerd met een muur tussen. Weliswaar wel binnen een straal van een meter of vijf, maar zonder rechtstreeks zichtbaar contact tussen trigger en receiver… en het werkte !

  fbaert

  05/03/2008 at 23:40

 3. ‘k sta daar wat onwennig tussen die grote namen … danku voor de “credits”.

  jurgen

  06/03/2008 at 08:03

 4. schoon gerief!

  MJ

  06/03/2008 at 08:54

 5. Heb ook juist mijn cactus-gerief binnen gekregen en …. ik sta nog heel aan het begin van het leerproces … maar da maakt het ergens ook wel leuk. Ga mij eens deftig moeten verdiepen in de lectuur op strobist want voor t moment snap ik die flitsen echt nog niet goed zulle!

  Lies

  06/03/2008 at 12:56

 6. Heb hier thuis ook zo een cactus liggen om mijn sb-600 aan te sturen. Maar met mijn grefgeld van deze zomer komt er waarschijnlijk nog een vivitar 285HV bij, kwestie van iets meer te kunnen spelen.

  Bedankt trouwens voor de link in je blogroll, je staat ondertussen ook bij mij geblogrolld 😉

  Hippopotamos

  06/03/2008 at 20:28

 7. Mooi materiaal heb je intussen al verzameld. Succes alvast.

  Xray

  07/03/2008 at 20:46


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: