feb’s fotoblog

Mijn foto’s en de verhalen erachter

Erwin Olaf

with 8 comments

Ik had in een vorig postje had ik beloofd om iets te schrijven rond de lezing van Erwin Olaf.

Nu na lang nagedacht te hebben, wat schrijf je er eigenlijk over. Ik moet zeggen, het was de eerste maal dat ik een lezing van een bekend fotograaf meemaak, dus ik heb niet echt een referentiekader om aan te geven of het nu goed of slecht was. Dus bij deze ben je gewaarschuwd.

Het was redelijk last minute toen een vriend me vroeg of ik met hem naar de lezing wou, dus enige voorbereiding, en even kijken wat de fotograaf aan foto’s in zijn portfolio heeft zat er niet echt in, dus ik ben redelijk onbevooroordeeld naar de lezing geweest.

En het was ongemeen boeiend, de man (Erwin Olaf) kan heel goed vertellen, heeft behoorlijk wat humor (allez toch humor die ik goed kan smaken) en stond ook heel erg open voor vragen (waarvan eigenlijk weinig gebruik is gemaakt).

De lezing heeft toch zeker een twee-tal uren geduurd, en vormde een bespreking van zijn portfolio vanaf het begin van zijn carrière tot nu toe, en dit zowel van persoonlijk als commercieel werk in opdracht. Het leek me dat de man al behoorlijk wat gezien en meegemaakt heeft, wat ik eveneens uitermate boeiend vond omdat hij op die manier foto’s ook heel goed kon kaderen.

Alleszins, voor een eerste lezing, is me dit heel erg meegevallen, en ik ga nu toch ook proberen om meer van dergelijke lezingen mee te maken. Waarom ik dit zo interessant vind ? Wel heel eenvoudig – heel dikwijls worden foto’s onder amateurs heel, maar dan ook heel technisch bekeken, is dit wel goed, en dat wel goed… uiteraard blijft dat ook belangrijk, maar mensen zoals Erwin Olaf willen ook nog een boodschap proberen overbrengen, en dat is iets wat ik helaas te weinig terugvind in amateurfoto’s (inclusief de mijne).

Daarom dat zo een lezing interessant kan zijn als eye-opener, spontaan kreeg ik meteen wat ideeën om zelf ergens eens een aparte serie over te maken (nee geen Erwin Olaf kopies) en op die manier ook eens anders te fotograferen dan wat ik nu gewend ben (familie, en wat landschapkes hier en daar) en eens verder te proberen gaan dan wat  “technisch goede snapshots” (als je begrijpt wat ik bedoel).

Goed, op de website van Erwin Olaf kan je heel wat foto’s uit zijn portfolio bekijken, en zelfs in een lage resolutie downloaden (leuk als je je achtergrond al eens wil afwisselen ;)).

Welke galleries ik heel interessant vind:

 • Chess (zijn eerste)
 • Royal Blood
 • Separation
 • Fashion Victims
 • Mature
 • Paradise Portraits

 

Maar goed, hier drie pictures – de rest kan je dus op de website gaan bekijken:

Erwin_Olaf_-_DIANA

©Erwin Olaf

Erwin_Olaf_-_HARRIE

©Erwin Olaf

 

Als je heel goed kijkt in de ogen van de man zie je Erwin Olaf zelf staan. (uit Paradise portraits). In Paradise Portraits vind ik zelf een heel aantal krachtige portretten zitten, omwille van de geweldige expressie die ervan uitgaat. Bovenstaande twee spraken me het meeste aan (de tristesse in de eerste, en de agressie in de tweede die er toch wel van afspatten vind ik)

Erwin_Olaf_-_SEPARATION_4

©Erwin Olaf

Eentje uit Separation, let op, het kindje is dus een pop.

Erwin_Olaf_-_URUSHI_ARAI

©Erwin Olaf

Deze foto komt uit een serie product fotografie voor Borek Sipek met moderne, heel dure meubelstukken in een omgeving waarin deze totaal niet worden verwacht. Het leuke aan dit verhaal is dat terwijl hij de foto aan het maken was, de politie arriveerde. In de rush van het maken van de foto, wou Erwin even absoluut niet gestoord worden en zag hij in gedachte al dat het beeld was verknoeid. Echter laat de politie hem zijn gang nog even gaan, en na het nemen van de foto wordt de man op de foto in de boeien geslagen op verdenking van moord… tsja …

Goed, hopelijk hebben jullie er iets aan, maar nogmaals, ik ben geen specialist. Ik kan alleen maar zeggen dat ik een interessante, leerrijke en boeiende avond heb gehad die dag.

Written by fbaert

01/05/2009 bij 09:36

Geplaatst in Fotografen

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik ben al erg lang fan van Erwin Olaf maar was hem eventjes uit het oog verloren. Bedankt voor deze post die mijn interesse voor zijn werk weer heeft wakker geschud.
  Mooi geschreven en duidelijk toegelicht!
  Bedankt,

  Grz,
  jasper

  Jasper Van Tilburgh

  01/05/2009 at 16:44

 2. ik ben wel te vinden voor Olaf. Ik vond de tentoonstelling in antwerpen erg knap… Sommige dingen toch. Soms gaat hij er wel over vind ik. Zijn photoshops vind ik erover en zijn blote mannen studiowerk vond ik ook wat minder. Maar die clowns!

  Grappig: een collega vroeg me of de tentoonstelling geschikt was voor kleuters… Ik denk het niet. Die zouden er hun leven lang nog nachtmerries van hebben, denk ik…

  ysabje

  02/05/2009 at 18:59

  • Meeste photoshop vind ik er ook over, behalve bij Royal Bloods – want daar is het echt wel heel goed gedaan.

   Voor wat betreft geschiktheid voor kleuters, kan ik je alleen maar gelijk geven 😉

   fbaert

   02/05/2009 at 19:07

 3. behoorlijk luguber
  kan ik wel smaken
  doet me een beetje aan de reeks “the league of gentlemen” denken

  gekiekt

  03/05/2009 at 08:56

 4. Heb de tentoonstelling 2 keer gezien. Enorm knap gepresenteerd! Fraai werk ook! Het photoshop werk is natuurlijk de vraag, overdreven of niet?! Bij de Royal – reeks is de foto genomen en is er nadien met photoshop al het bloed bijgeshopt, maar het is enorm knap gedaan. Die andere beelden, zijn modebeelden, het is eens iets anders dat het model overloopt in de achtergrond. Natuurlijk wordt fotografie dan meer beeldbewerking dan puur zuiver fotografie, maar dat is natuurlijk de komst van het digitale tijdperk. Knap werk toch in het fotomuseum!!

  Eyemotions - Bart

  09/05/2009 at 15:05

 5. Daar had ik ook wel bij willen zijn, ik heb al enkele interviews met de man gelezen maar een lezing is natuurlijk andere koek. Buiten Paradise en Royal Bloods (photoshopwerk is daar meen ik teamwerk met een A’damse retoucheur) vind ik zijn commercieel werk voor bvb. Diesel ook wel van zijn beter werk.
  Bedankt om te delen!

  Kristof Pattyn

  17/05/2009 at 09:23

  • Voor wat betreft het Diesel werk kan ik je alleen gelijk geven. Is inderdaad prachtig werk.

   fbaert

   17/05/2009 at 09:44

 6. Jij hebt hier een knap staaltje als verslag weergegeven en mijn interesse voor deze fotograaf opgewekt. Zijn beelden zijn impressionant, dreigend en ik kan er alleen bewondering voor hebben. Prachtig dat je dit hier hebt neergepend voor ons.

  Joke

  17/05/2009 at 12:48


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: